Gazeta Mławska

Sobota, 16 grudnia 2017

Elektroniczne wersje bieżących i niektórych archiwalnych wydań "Tygodnika" dostępne są na portalu eprasa.pl

Zależy im na miodach prawdziwych

10.10.2017 00:18:56

Rozmowa ze Sławomirem Sarnowskim, pszczelarzem, opiekunem przyrody, byłym wieloletnim członkiem mławskiego koła Polskiego Związku Pszczelarskiego
* Mądrzy rodzice ograniczają dzieciom spożywanie cukru, np. zastępując go miodem. Sami też wybierają miód... - Bo zwykle ma on dobry wpływ na nasze zdrowie, a cukier przeciwnie. * Od czasów starożytnych miód jest produktem cenionym i zalecanym. Dlaczego? - Bo zawiera cukry proste, glukozę i fruktozę, od razu wchłaniane przez organizm. Są w nim także różne witaminy, sole mineralne, olejki eteryczne, enzymy i wiele innych cennych składników. To produkt, który przeszedł przez pszczeli organizm, jest „przetestowany”. Bo gdyby było w nim coś niewłaściwego, szkodliwego, pszczoły przypłaciłyby to własnym życiem. Nawiązując do znanego powiedzenia o rolnikach, można powiedzieć, że pszczoły żywią i leczą. Natomiast sklepowy cukier to złożona sacharoza, którą organizm musi rozłożyć na cukry proste. To go obciąża. W białym cukrze nie ma witamin ani soli mineralnych. Poza tym źle wpływa na organizm, i to w różnorodny sposób, m.in. przyczynia się do otyłości, do powiększania płytki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. AND. Cały wywiad w papierowym wydaniu TGM z 10 października.

autor: Red.

Komentarze Internautów (0)dodaj komentarz

Na razie nikt nie skomentował tego artykułu, aby wziąć udział w dyskusji, należy dodać komentarz