Gazeta Mławska

Poniedziałek, 25 czerwca 2018

Już teraz zamów e-prenumeratę "Tygodnika" na: http://eprasa.pl/news/tygodnik-gazeta-mławska. W e-prenumeracie taniej!

Puchar za potrawę z gęsi

27.08.2006 08:00:00

Polskie gęsi owsiane są hitem na europejskich stołach. Wiedzą o tym Urszula i Sylwester Skierkowscy, ze wsi Żmijewo Kuce w gminie Stupsk, gdzie prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 63 ha. Od ponad dwudziestu lat hodują gęsi.
Decyzja o podjęciu tego specyficznego rodzaju produkcji zapadła na początku lat osiemdziesiątych. Wówczas rodziły się plany wspólnego gospodarowania. Postanowili spróbować z gęsiami. I tak pozostało. Początkowo były to tylko ptaki hodowane na tucz, po dwóch latach hodowlę rozszerzyli o gęsi zarodowe. Obecnie ferma produkuje rocznie 22 tysiące gęsi. Główny dochód pochodzi z gęsi przeznaczonych na tucz, nieco mniejszy dochód hodowla przynosi ze sprzedaży jaj i pierza. W gospodarstwie pracuje cała rodzina, państwo Skierkowscy i trójka ich dzieci.  Pomagają im również zatrudniani dorywczo pracownicy i sąsiedzi. A że jest co robić przy takim stadzie, świadczy chociażby fakt, że gęsi zjadają około 10 ton paszy dziennie.
Urszula i Sylwester Skierkowscy od lat współpracują z Iławskimi Zakładami Drobiarskimi „Ekodrob” w Iławie. Jest to nowoczesny producent mięsa i przetworów drobiowych, który swój markowy produkt: tuszka, udo i pierś z gęsi przeznacza głównie na rynki europejskie, zwłaszcza niemiecki. W Polsce bowiem ten gatunek mięsa nie cieszy się zbyt dużą popularnością.
Przed trzema laty kilkudziesięciu producentów drobiu dla „Ekodrobu” powołało Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi. Sylwester Skierkowski znalazł się wśród członków zarządu stowarzyszenia i stał się aktywnym jego działaczem. Organizacja ta ma za zadanie dostosowanie produkcji gęsi tuczonej do warunków rynkowych i poprawę efektywności gospodarowania, organizuje i koordynuje rynki zbytu i zaopatrzenie w środki produkcji, ale także działa na rzecz ochrony środowiska naturalnego oraz prowadzi działalność kulturalną na rzecz swoich członków.
W połowie lipca br. z inicjatywy stowarzyszenia zorganizowane zostało w Biskupcu Pomorskim (pow. Nowe Miasto Lubawskie) „Święto Gęsi”. Impreza  miała charakter pikniku połączonego z prezentacją firm rolniczych. Były kiermasze książek kucharskich, wyrobów pościelowych, wędlin, roślin ozdobnych. Po raz trzeci odbył się również konkurs kulinarny. W tym roku w skład jury weszła Agnieszka Perepeczko (w ub. roku potrawy oceniał Jacek Kuroń). Pierwsze miejsce za potrawę „Gęś faszerowana” zdobyła po raz kolejny Urszula Skierkowska. Na swoją fermę wróciła ponownie z pucharem.

A oto przepis na nagrodzoną potrawę „Gęś faszerowana”:
Składniki: 1gęś, sól, pieprz, majeranek, przyprawa do mięs, olej, 3 żołądki, 3 wątróbki, 2 pęczki zielonej pietruszki, 3 bułki, 5 jaj.
Gęś dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin. Po czym ułożyć grzbietem do góry. Ostrym nożem naciąć wzdłuż tuszę, a następnie podcinając mięso tuż przy kościach wyluzować, uważając by nie uszkodzić skórki. Zeszyć wszystkie otwory pozostawiając na grzbiecie miejsce, by można było nałożyć do środka farsz.
Przygotowanie farszu: żołądki, namoczone i odciśnięte bułki należy zmielić w maszynce do mięsa, wątróbki pokroić w drobną kostkę, posiekać zieloną pietruszkę, a następnie połączyć te składniki z jajkami, dodając sól i pieprz do smaku. Farszem napełnić wcześniej przygotowaną gęś, zaszyć, nadać jej rękoma pierwotny kształt, zawinąć w lnianą ściereczkę, związać lnianą nicią, ostrożnie przełożyć do rondla, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Po upływie tego czasu należy usunąć ściereczkę i nici, przełożyć gęś do wysmarowanej tłuszczem brytfanny, obsypać przyprawą do mięs i majerankiem, polać oliwą i opiekać w piekarniku jeszcze ok. 1godziny.
EWA STANGRODZKA

Na zdjęciu:
Urszula Skierkowska wśród swoich gęsi

autor: E.Stangrodzka

Komentarze Internautów (0)dodaj komentarz

Na razie nikt nie skomentował tego artykułu, aby wziąć udział w dyskusji, należy dodać komentarz

Ostatnie FotoreportażeRSS


  • datetime: 2018-06-25 16:12:17 (CEST)
    errornum: 1024
    errortype: User Notice
    errormsg: Smarty error: html_image: unable to find '/var/www/vhosts/gazeta-mlawska.pl/httpdocs/resources/image/fotoreportaze/min/1249/201806251405508.jpg'
    scriptname: /var/www/vhosts/gazeta-mlawska.pl/httpdocs/engine/lib/smarty/Smarty.class.php
    scriptlinenum: 1092
    requesturl: /aktualnosc-3805-za_chlebem.html
    requestbrowser: CCBot/2.0 (http://commoncrawl.org/faq/)
    Wystapil blad na stronie

    Dni Żuromina 2018

    Fot. Agnieszka Orkwiszewska Zobacz galerie...


  • datetime: 2018-06-25 16:12:17 (CEST)
    errornum: 1024
    errortype: User Notice
    errormsg: Smarty error: html_image: unable to find '/var/www/vhosts/gazeta-mlawska.pl/httpdocs/resources/image/fotoreportaze/min/1248/201806251318439.jpg'
    scriptname: /var/www/vhosts/gazeta-mlawska.pl/httpdocs/engine/lib/smarty/Smarty.class.php
    scriptlinenum: 1092
    requesturl: /aktualnosc-3805-za_chlebem.html
    requestbrowser: CCBot/2.0 (http://commoncrawl.org/faq/)
    Wystapil blad na stronie

    40 lat Gminnego Ośrodka Kultury w Opinogórze

    Fot. K. Kowalski Zobacz galerie...


  • datetime: 2018-06-25 16:12:17 (CEST)
    errornum: 1024
    errortype: User Notice
    errormsg: Smarty error: html_image: unable to find '/var/www/vhosts/gazeta-mlawska.pl/httpdocs/resources/image/fotoreportaze/min/1247/201806231721465.jpg'
    scriptname: /var/www/vhosts/gazeta-mlawska.pl/httpdocs/engine/lib/smarty/Smarty.class.php
    scriptlinenum: 1092
    requesturl: /aktualnosc-3805-za_chlebem.html
    requestbrowser: CCBot/2.0 (http://commoncrawl.org/faq/)
    Wystapil blad na stronie

    Zakończenie roku szkolnego Żuromin

    Fot. Agnieszka Orkwiszewska Zobacz galerie...